• Menu
  • Menu

TOP 7: Kam na jídlo v Třeboni: doporučení na nejlepší restaurace

Chystáte se na výlet do Třeboně za poznáváním krás okouzlujících jižních Čech? Pokud vás na procházce historickým městem nebo kolem rybníka Svět popadne hlad, určitě vám přijde vhod naše inspirace v podobě sedmi tipů na nejlepší restaurace v Třeboni. Do výběru jsme však zařadili nejen klasické restaurace, ale i bistra či kavárny, aby si na své přišel opravdu každý. Všechna místa nabízejí vynikající kvalitu služeb a mohou se pochlubit špičkovou kuchyní. Ať už si vyberete kteroukoli, určitě nebudete litovat.

Kde se dobře najíst v Třeboni?

1. Šupina a Šupinka – nejlepší rybí restaurace

Noblesní rybí restaurace Šupina a Šupinka leží jen co by kamenem dohodil od břehů rybníka Svět a stejně daleko od Třeboňského zámku a historického centra města. Jde přitom vlastně hned o dvě samostatné restaurace.

Starší Šupina byla má tradici sahající až do roku 1993 a funguje především v letní sezóně. V zimě štafetu přebírá mladší Šupinka, která má navíc mnohem luxusnější ladění. Je taky oblíbeným místem konání oslav a jiných výjimečných akcí.

Restaurace Šupina a Šupinka patří k vyhlášeným a takřka legendárním v rámci Třeboně i širšího okolí. Zaměřují se na lokální suroviny a jedinečnou gastronomii spojující moderní a tradiční vlivy. Restaurace dokonce drží ochrannou známku pro „Kapří hranolky“, což je zdejší největší a nejslavnější specialita. V současnosti si ji můžete vychutnat jako předkrm s žampionovo-koprovou omáčkou anebo s bramborovým salátem coby hlavní chod.

Na lístku dále můžete najít fantastický kapří tatarák, uzeného úhoře, kapří mlíčí, rybí polévku, candáta, pstruha, sumce či amura a další speciality, které jsou vždy již spárovány s ideální přílohou. Například k sumci v současnosti dostanete domácí bramborové šišky s brynzou a kapustou.

Jakkoli zní jídlo velmi rustikálně, výsledná forma a servírování je moderní a působivá. Asi netřeba dodávat, že ryby pocházejí z místního chovu. A pokud rybám úplně nehovíte, dát si můžete třeba telecí pečeni, jehněčí kolínko nebo těstoviny. Restaurace nabízí i 4 nebo 6chodové degustační menu a je možné se zde taky ubytovat v apartmánech. Jde o sice dražší, ale špičkovou rybí restauraci.

2. Bistro 105 – na italskou a mezinárodní kuchyni

Jakkoli je Třeboň rybníkářskou velmocí, samozřejmě se zde najde víc než dost restaurací, které servírují i jiné než rybí pokrmy. Jedním z velmi dobrých příkladů budiž restaurace Bistro 105, kterou najdete přímo na Masarykově náměstí.

Tato moderní a mimořádně stylová restaurace a pizzerie s lehce luxusním nádechem nabídne svěží a vytříbenou kuchyni. Ta má poměrně mezinárodní podobu s citelným příklonem k italské gastronomii, kterou zde zastupuje nejen fantastická pizza připravovaná v poctivé peci podle originální receptury, ale i další pokrmy jako tagliatelle s hovězím ragú, cacio e pepe nebo třeba hráškové risotto s kozím sýrem, moruší a červenou cibulí či všemi milovaný dezert tiramisu. Vyzkoušet však můžete třeba i brazírovaná hovězí líčka nebo candáta v papilotě, který už více rezonuje s lokalitou Třeboně.

Skvělou výhodou je, že restaurace nabízí i klasická obědová menu. Navíc, navzdory vynikající kvalitě kuchyně a krásnému prostředí, není extra drahá. Zřejmě právě díky kombinaci těchto faktorů jde o jednu z nejlépe hodnocených restaurací nejen v Třeboni, ale i okolí. Tato vkusná restaurace si určitě na svou stranu nakloní i vás.

3. DaMartie – kvalitní restaurace s dětským koutkem

Tuto vynikající restauraci byste mohli při procházce podél rybníka Svět snadno přehlédnout. Zvenčí totiž působí celkem nenápadně. Byla by to však věčná škoda. Jde totiž o velmi populární a skvěle hodnocenou třeboňskou restauraci. Najdete ji takřka přímo naproti třeboňskému přístavišti na ulici Novohradská. Pár metrů od kryté zahrádky restaurace je velké, oplocené dětské hřiště a i v restauraci samotné je pěkný dětský koutek. Díky tomu může být ideálním místem, kde se zastavit na rodinný oběd.

DaMartie ani zevnitř nezaujme žádným zvláštním luxusem, okázalostí nebo unikátním stylem. Na pohled jde o poměrně tradiční, byť velmi čistou, udržovanou a příjemnou restauraci. Po ochutnání zdejších specialit se však dojem jisté „všednosti“ velice rychle vytratí.

Vzhledem k poloze (cca 35 m od břehu rybníka Svět) asi nikoho nezaskočí, že DaMartie nabídne rybí pokrmy. Menu však rozhodně nestojí pouze na lokálních rybách, ale spíše na tradiční české kuchyni. Kromě kapra s koprovou omáčkou a grenaille či pstruha se sezónní zeleninkou si tak můžete dopřát například fantastickou kachnu s unikátním bramborovým knedlíkem plněným trhaným kachním masem a s červeným zelím nebo třeba svíčkovou či telecí řízek. Restaurace nabízí i dětské menu.

DaMartie rozhodně nadchne i náročnější gurmány. Pokrmy jsou perfektně dotažené a vyladěné, což se týká jak chuti a vůně, tak i způsobu servírování a vizuálního dojmu. Zkrátka skvělá volba.

4. Restaurace Vratislavský dům – jídlo od vyhlášeného šéfkuchaře

Tato další skvělá třeboňská restaurace leží na rohu Masarykova náměstí, přímo naproti zámku, a opět jde o fantasticky hodnocenou restauraci. Interiér restaurace působí velmi vkusně a je minimalisticky laděný. Pod bělostným historickým klenutým stropem můžete zasednout k dřevěným stolům anebo za pěkného počasí zůstat na zahrádce slibující krásné výhledy na srdce Třeboně. Pak už si stačí jen objednat…

Restaurace nabízí klasický stálý lístek a rozhodně zajímavé je i brunch menu, takže si sem můžete skočit i na vydatnou pozdní snídani nebo svačinu. Stálý lístek je pak taky koncipován trochu neobvykle, ale rozhodně šikovně a moderně, na snacky (svačinky), malá jídla, velká jídla a dezerty.

V malých jídlech figuruje například tatarák či kulajda nebo cmunda s uzeným jazykem a zelím. Velká jídla zastupuje třeba skvělý burger, jehněčí krk nebo ryba dle denní nabídky. Specialitou restaurace je pak stařené hovězí maso, které je tak křehké a lahodné, že se v ústech rozplývá jako máslo.

Zdejší gastronomie je vysoce oceňovaná, takže určitě nebudete zklamáni, ba naopak si jistě odnesete nezapomenutelný kulinářský zážitek. Počítejte však s přece jen poněkud vyššími cenami. Jde spíše o místo pro náročnější hosty než lidovou hospůdku.

5. Restaurace Bílý jednorožec – na dobrou rybu

Restaurace Bílý jednorožec se skrývá v koutku Žižkova náměstí. Jde však o velmi známou a populární třeboňskou restauraci, která se navíc pyšní hodnocením 4,8 hvězd na Googlu a momentálně drží dokonce první místo v žebříčku TOP 10 nejlepších třeboňských restaurací na TripAdvisoru.

Prostředí je tradičněji a stylově laděné a interiér působí příjemně útulným dojmem s milou atmosférou. Bílý jednorožec je však zároveň i hotel, takže se zde můžete ubytovat a dopřát si například vynikající snídaně formou švédského stolu, který je opravdu okouzlující a bohatý. A co si můžete dát na oběd nebo večeři, ať už jako hosté hotelu nebo „náhodní kolemjdoucí“?

Důležitou část menu tvoří rybí pokrmy, které jsou považovány za minimálně jedny z nejlepších v Třeboni. Vychutnat si můžete například třeboňského kapra nebo šumavského sivena či candáta se salátem z černé čočky. Vynikající jsou i zdejší speciality z masa. Ať už je to uzený hovězí jazyk s křenovou omáčkou, rolovaný králík nebo rump steak. Není bez zajímavosti, že restaurace si peče i domácí žitný chléb z vlastní bio mouky.

Své chuťové pohárky zde rozhodně můžete naplnit až po okraj – a možná je nechat i přetéct. Bílý jednorožec je zkrátka zárukou perfektního gastronomického zážitku.

6. Kafe ke kašně – na kávu a něco sladkého

Pokud nemáte kdovíjak velký hlad, ale spíš chuť na vynikající kávu a třeba něco menšího k ní, skvělou volbou může být kavárna Kafe ke kašně, kterou opět najdete na Masarykově náměstí – a to, jak název napovídá, přímo naproti kašny.

Kafe ke kašně je menší rodinná kavárna, která zapůsobí velmi přátelskou a vlídnou, domáckou atmosférou. Tu podporuje stylově a jednoduše zařízený interiér ve stísněných prostorách historického domu pod klenutým stropem. Majitelé kavárny jsou opravdu zavilí milovníci kávy a tomuto nápoji rozumějí a umí ho výtečně připravit. To se ostatně odráží v hodnocení 4,9 z 5 na Googlu, což není málo.

Zdejší káva pochází převážně z malé, ale téměř kultovní pražské pražírny Candycane Coffee. Ke kávě si pak můžete dopřát dobroty v podobě například domácích koláčků, kynutých buchet, skořicových šneků, brownies, bábovek, biskupských chlebíčků nebo jiných lahůdek. Zatímco si budete vychutnávat kávu, děti mohou srkat skvělou domácí limonádu. A kdybyste si chtěli ještě trochu víc projasnit den, dát si můžete i francouzské víno nebo drink jako espresso gin tonic.

7. Kavárna a ubytování V Klenbách – stylové prostředí

Na závěr ještě jedna velmi známá a oblíbená kavárna, která leží kousek od Masarykova náměstí. Určitě oceníte zdejší prostředí, atmosféru a styl, které se nesou v historickém duchu. Kavárna ostatně sídlí v útrobách renesančního domu a v témže domě provozují majitelé i ubytování v nádherných pokojích s masivními dřevěnými stropy a nábytkem. Interiéry na vás skutečně dýchnou vůni dávných časů. Zajímavé je, že i desky stolů v kavárně pocházejí ze dřeva pokáceného už někdy kolem roku 1780.

Kavárna nabízí špičkové espresso z kávy arabica, ale i filtrovanou kávu. Kavárna však zároveň funguje jako vinárna, takže se můžete těšit i na opulentní vinný lístek. Kvalita nápojů je samozřejmě vynikající. Ale co když dostanete trochu hlad?

V Klenbách ke kávě nabízejí i různé dobroty dle aktuální nabídky. Typicky jde o sladké šneky, muffiny, ale i obložené chlebíčky a podobně. Na ubytované hosty pak čekají snídaně i večeře formou obložených talířů a mís.

Zanechte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *