• Menu
  • Menu

Nejlepší italské restaurace v Praze: 15 tipů, kam na dobré italské jídlo

Užijte si Itálii v Praze. Zjistěte, kam zavítat za skvělými domácími těstovinami, výbornou pizzou a nejlepším tiramissu. V tomto článku se podrobně podíváme na nejlepší italské restaurace v Praze, které by jednoznačně neměly uniknout vaší pozornosti. V žebříčku najdete jak fine dining varianty, tak i útulná bistra.

1. Aromi

Aromi

Aromi, Praha | © aromi.lacollezione.cz

Skvělá italská restaurace v Praze se skrývá pod označením Aromi. V roce 2024 dokonce tato restaurace obdržela 25. příčku v seznamu nejlepších italských restaurací na celém světě, což svědčí o špičkové kvalitě zdejších pokrmů. Restaurace se specializuje především na jídla z ryb a mořských plodů. Každý den si zde můžete vybrat z pestré nabídky čerstvých sladkovodních i mořských ryb. Samozřejmostí je také bohatá nabídka vín, která čítá 300 druhů vín z Itálie a také několik druhů grappy. Pokud hledáte italský fine dining, tady si přijdete na své. Ochutnat můžete třeba humra, ústřice, mušle svatého Jakuba a mnoho dalšího.

2. Manu Praga (aktuálně uzavřeno)

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený MANÚ Praga (@manu.praga)


Pokud řešíte, kam na italské jídlo, vězte, že v restauraci Manu Praga nacházející se ve Starém Městě si přijdete na své. Zdejší menu čítá pestrou nabídku pokrmů, mezi kterými nechybí tradiční italské předkrmy, čerstvé těstoviny nebo tradiční neapolskou pizzu, která je zde připravována moderním způsobem. Díky tomu je zdejší těsto více nadýchané a lépe stravitelné. Pomyslnou třešničkou na dortu je vstřícný a vždy usměvavý personál.

3. Pizza Nuova

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Pizza Nuova (@pizza_nuova)


Skvěle hodnocenou italskou restaurací v Praze je jednoznačně Pizza Nuova. Vybrat si můžete z klasické nabídky, kromě toho se můžete rozhodnout také pro degustační menu, které je zde velmi oblíbené. V jeho rámci vám budou číšníci nosit ochutnávkové porce těstovin a pizzy, dokud neřeknete dost. Jakmile budete plní, čeká na vás ještě speciální dezert v podobě sladké pizzy. Samozřejmostí je také pestrý nápojový lístek a bohatá nabídka italských vín či prosecca.

4. Dejvická 34

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Dejvická 34 (@dejvicka34)


V restauraci Dejvická 34 najdete tým profesionálů, díky čemuž budete s největší pravděpodobností odcházet opravdu spokojeni. Zdejší spolumajitel a zároveň šéfkuchař, Tomáš Černý, přes dvacet let pracoval s významnými italskými šéfkuchaři. To se přirozeně promítlo i do kvality jednotlivých pokrmů. V jídelním lístku objevíte svěží předkrmy i do detailů promyšlené hlavní chody. Mnoho z nich pracuje s rybami a mořskými plody. Samozřejmostí je také pestrý výběr bílých, červených i šumivých vín.

5. Pasta Fresca


V našem žebříčku nejlepších italských restaurací v Praze nesmí chybět ani Pasta Fresca. Jedná se o moderní italskou trattorii, kde se vaří podle tradičních receptur. Samozřejmostí je využívání čerstvých sezónních surovin. Přímo v restauraci si vyrábí celkem deset druhů těstovin. Také si pečou vlastní focacciu a každé jídlo ladí do posledního detailu. Zajít si zde můžete nejen na rychlý oběd, ale i večerní posezení s přáteli nebo třeba skleničku pravého italského vína.

6. GamberoRosso

Restauraci GamberoRosso najdete v samotném centru hlavního města. Jednotlivá autentická jídla zde připravují pod taktovkou šéfkuchaře Tomáše Rotta. Vybrat si můžete ze spousty chutných italských jídel a skvělých vín. Oblíbená je také zdejší pizza Napoletana připravená podle tradičních receptur. Nechybí ani špičkové italské dezerty, které se vám rozplynou v ústech. Uvnitř vás čeká útulné prostředí, kde se budete cítit téměř jako na dovolené v Itálii.

7. Casa De Carli

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Casa De Carli (@casadecarli)


Kam na italskou kuchyni v Praze? Za zmínku stojí rodinná italská restaurace Casa De Carli. Potrpí si zde na ručně vyráběné produkty, proto se můžete těšit nejen na domácí chléb a těstoviny, ale dokonce i na ručně vyráběné talíře, na nichž jednotlivé pokrmy servírují. Součástí menu jsou skvělé předkrmy, těstoviny i hlavní jídla odkazující na italskou tradici. Na své si přijdou také milovníci sladkých dezertů a kvalitních vín. V rámci speciálních příležitostí můžete zavítat do zdejšího samostatného salonku ve vinném sklípku, který působí mimořádně efektním dojmem.

8. L’Osteria – Národní


Další populární italskou restaurací v Praze je L’Osteria. Hned jakmile otevřete dveře restaurace, budete se cítit prakticky jako v pravé italské osterii. Proslulá je zejména díky skvělé autentické pizze a těstovinami pasta d’amor. Těstoviny si vyrábí sami, což se podepisuje na jejich brilantní chuti. Restaurace si díky kvalitě pokrmů odnesla hned několik ocenění za dobu působení na trhu. Doporučujeme rezervaci, často zde totiž bývá plno.

9. The Italians Wine Food


The Italians Wine Food není jen skvělá italská restaurace, ale i prodejna. Zakoupit si zde proto můžete špičkové regionální delikatesy, potraviny od místních farmářů, vinařů a rodinných manufaktur. Více než polovina produktů v nabídce má dokonce chráněné označení původu. V restauraci se pak skvěle občerstvíte v průběhu celého dne. Ráno nabízí pestrou škálu sladkých a slaných snídaní. V nabídce samozřejmě najdete i skvělé těstoviny a pizzu, saláty či degustační prkénka, která jsou ideální volbou pro posezení se skleničkou vína.

10. San Carlo Pizza Napoletana e Cucina Mediterranea

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený SAN CARLO (@san_carlo_pizza)


Restaurace San Carlo má několik poboček napříč celou Prahou. Těšit se můžete na moderní prostředí a tradiční italské pokrmy, na kterých si pochutnáte. Součástí menu jsou ručně dělané těstoviny, lahodná pizza i skvělé předkrmy. Nechybí ani pestrý výběr dezertů, které budou skvělou poslední tečkou. Cenově se jedná o dostupnou volbu a restaurace perfektně zvládne navodit krásnou italskou atmosféru.

11. La Bottega Bistroteka


Pokud toužíte spíše po útulném bistru a ne luxusní fine dining restauraci, možná vás osloví La Bottega Bistroteka. Jedná se o skvělé bistro s italskými delikatesami, kde můžete ochutnat například domácí Altamurský chleba, perfektní uzeniny, těstoviny a delikatesy. V nabídce najdete také skvěle hodnocenou italskou kávu od špičkového mistra Gianni Frasiho. Kromě toho, že si zde můžete zajít na oběd či večeři, zde podávají také skvělé snídaně (sladké i slané).

12. Divinis Zdeňka Pohlreicha

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Divinis (@divinis_praha)


Šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha pravděpodobně není třeba zdlouhavě představovat. Možná ale nevíte, že má pod taktovkou i skvělou italskou restauraci s označením Divinis. Pochutnat si zde můžete na skutečných lahůdkách s nádechem Itálie. V menu najdete například špagety s ančovičkami, jehněčí osso bucco či další pokrmy s nádechem Středomoří. Těšit se můžete také na pestrou nabídku skvělých dezertů.

13. La Finestra in Cucina


Italská restaurace La Finestra in Cucina se nachází jen pár kroků od Staroměstského náměstí. Specializuje se přitom na přípravu stařených mas, která pocházejí z vybraných chovů z Itálie, Španělska a USA. Hosté se mohou těšit také na skvělé čerstvé ryby a mořské plody. Celkový zážitek pomáhá dotvořit pestrá nabídka italských naturálních vín. Hned vedle restaurace se navíc nachází autentický italský obchod, kde si můžete zakoupit tradiční italské delikatesy.

14. CottoCrudo


Italská restaurace CottoCrudo se nachází přímo ve špičkovém hotelu Four Seasons Prague. V této restauraci můžete ochutnat rafinovanou italskou kuchyni, přičemž pokrmy jsou tvořeny z místních sezónních surovin. V létě navíc můžete zavítat na venkovní terasu přímo na břehu Vltavy a užít si romantický výhled do okolí. V této fine dining restauraci najdete nejen skvělá hlavní jídla, ale poslouží i pro luxusní zážitek při snídani.

15. Le Pizze di Frankie


Pokud zatoužíte po perfektní pizze, jednoznačně doporučujeme Le Pizze di Frankie. Pod pseudonymem Frankie se skrývá Ital Francesco Gallucci, který se právě na tvorbu pizzy specializuje. Zajímavostí je, že začínal tak, že si lidé mohli na pizzu zajít k němu domů. Díky tomu, že se jeho koncept velmi brzy rozkřikl, mu však byt začal být malý. A i díky tomu vzniklo toto skvělé bistro.

Zanechte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *